Marinier in de Commando opleiding 1975 - De overval

De overval

November 1975, ergens in het noorden van het land, de laatste week ECO beter bekent als de afmattingsweek, zelf was KPLmarnalg en was als enige Marinier ingedeeld in een patrouille de overige waren van de KL, wij waren moe en hadden honger, wij kwamen door een klein dorpje en men mocht ons niet zien, de instructeurs van de ECO hadden
gezegd als wij jullie schaken maak dan je borst maar nat, wij liepen door het dorp en ja hoor wij zagen koplampen van een auto dus koppen weg, wij doken de sloot in en aan de overkant van de weg was een klein winkeltje, ik had gelijk al een plan klaar ik zeg tegen de Ptr leden kijk is daar aan de overkant, daar kunnen wij wat te vreten regelen, ja zegt 1 van de Ptr leden maar wij hebben geen geld, ik zeg is niet belangrijk wij gaan het gewoon halen zonder te betalen, dus zeg 1 van de Ptr leden jij wilt gaan jatten, ja natuurlijk maar op 1 na was men het er niet mee eens, ja als wij geschaakt zouden worden ja dan is het einde ECO, en wij hoefden nog maar een paar dagen dus wat moesten wij doen, maar wij hadden honger, blijf hier zitten en ik rende naar de overkant keek naar binnen en zag niemand dus ik besloot om naar binnen te gaan maar heel snel er in en dan weer er uit, ik ramde als ware de deur los er ging een bel af, zal nooit vergeten want het was zo, n ouderwetse koperen klepel bel, ritste vlug wat weg en snel naar buiten, ik riep gelijk volgen en de Ptr renden achter mij aan, wij doken ergens een poortje in en konden wij de buit bekijken, de buit was 1 doos die al aangebroken was maar wij hadden 6 x een mars, en een doos koeken, allen van de Ptr heeft er van genoten, niemand heeft ons gezien, wij zijn niet geschaakt, en wij hadden de grootste lol, het moreel van de Ptr zeer hoog.

Dit ter aanvulling, ik heb contact gehad met de eigenaar van dat winkeltje, want op het zakje van de koeken dat zich in de doos bevond stond een adres en telefoon nummer, heb de week erop gebeld en het uitgelegd, men nam het sportief op, heb de kosten overgemaakt met een extraatje voor een bosje bloemen.
Want ja Mariniers zijn soms ook mensen.

De gehele patrouille heeft de groene baret gehaald.
Sorry, Commandant ECO, maar bij dezen betuig ik mijn spijt.

Groet Rinus

Reactie schrijven

Commentaren: 0