Binnenkomst Finex blok 18/2

Mariniers Opleidingscentrum

 

Trots straalt uit de vermoeide ogen als mariniersopleiding 18/2 op het exercitieterrein van de Van Ghentkazerne staat opgesteld. Eindelijk verlost van de zware rugzak dringt het door: we hebben het gehaald! Nog even, dan mogen we de mariniersbaret opzetten en zijn we Marinier!

In het voorjaar van 2018 zijn ze begonnen met 99 cursisten, een groep individuen met verschillende achtergronden dat al snel een team werd. Gedurende het opleidingstraject vielen er cursisten af door blessures of dat men erachter kwam dat de mariniersopleiding toch niet de juiste keuze in hun loopbaan was.

Eindoefening
Afgelopen week passeerden alle lessen nog 1x de revue tijdens een uitdagende eindoefening door heel Zuid-Nederland. De eindoefening ging van start met een spectaculaire en tactische helikopterverplaatsing vanaf de Van Ghentkazerne en werd gevolgd door diverse amfibische operaties; het onderscheidende werkveld van het Korps Mariniers. Niet alleen op de grens van land en water en op oefenterreinen maar ook in bewoonde gebieden hebben de cursisten laten zien wat ze waard zijn. Met de traditionele eindmars van 25 km eindigde vanochtend deze loodzware eindoefening. Vermoeid, alles doet pijn maar mariniersopleiding 18/2 loopt, begeleidt door de Tamboers en Pijpers en onder luid geklapt van familie, collega’s en aanstaande collega’s trots de poort van de Van Ghentkazerne binnen. Ze zijn tot het uiterste gegaan afgelopen week.

Baret die alle mariniers met elkaar verbindt
“Het Korps Mariniers opereert wereldwijd op de grens van land en water onder alle klimatologische omstandigheden. Niet iedereen is daartoe in staat, zelfs niet iedere militair”, spreekt hoofd initiële opleidingen, majoor der mariniers Jelle de Jong, de cursisten toe. “We hebben jullie niet alleen de noodzakelijke kennis en vaardigheden bijgebracht maar ook gevormd volgend de Korpswaarden: Verbondenheid, Kracht en Toewijding. Dat maakt jullie vanaf nu Marinier!” Met de vervanging van de gevechtspet, symbool voor een marinier-in-opleiding, door de mariniersbaret, een baret die alle mariniers met elkaar verbindt is het Korps Mariniers 55 nieuwe collega’s rijker.

Mariniers maken het verschil
“De innerlijke motivatie van een marinier maakt het ‘marinier zijn’ geen beroep, maar een ‘way of life’ die trots en voldoening brengt. Trots, om tot één van de best getrainde militaire onderdelen van Nederland te behoren. Voldoening, omdat mariniers, waar ze ook komen, het verschil maken. Mariniers gaan door, waar anderen stoppen. Wees daarom trots op wat je hebt bereikt, draag je baret met ere en laat zien wat je waard bent”, aldus De Jong.

Thuisfront belangrijk
Majoor De Jong richtte zich ook speciaal tot het thuisfront. “De transformatie van burger naar marinier is nu compleet en daar heeft ook u de afgelopen maanden aan bijgedragen. U heeft hen gesteund om door te blijven zetten. Het thuisfront is en blijft, ook na deze opleiding, belangrijk voor iedere marinier. Mijn dank daarvoor.”

Felicitaties, bloemen en tranen
Het gebeurt niet altijd dat je als kersverse marinier wordt gefeliciteerd door een Ridder Militaire Willems -Orde. Majoor Kroon RMWO nam deze taak - als oud-marinier - met zichtbaar plezier op zich.

Na de felicitaties nam majoor De Jong nog eenmaal het woord en richtte zich wederom tot het thuisfront: “Dames en heren, ze zijn van u!” Gewapend met bloemen, spandoeken en uitgestoken handen werden de mariniers daarna, middels een door het thuisfront voorbereide aanval, ‘bestormd’.

Commentaren: 0