Korps Mariniers Algemeen

04-09-2018

Vorige week droeg luitenant-kolonel der mariniers De Vries het commando van 2 Marine Combat Group (MCG) over aan luitenant-kolonel der mariniers Thomeer. Tijdens de ceremonie, waarbij de Commandant Korps Mariniers, brigade-generaal Mac Mootry aanwezig was, werd de adelaar uit het wapen van 2 MCG, symbolisch overgedragen.

Vertrekkend commandant De Vries sprak in zijn afscheidsrede lovende woorden over zijn personeel. Zo ging hij in op de vele inzetten van 2 MCG tijdens zijn commandantschap (waaronder Sint Maarten) en de vele oefeningen van de verschillende squadrons in Europa, Caribisch gebied en elders.

In zijn aantredingsspeech kondigde overste Thomeer aan met deze prioriteiten verder te gaan, in het bijzonder ook in het licht van de Amphibious Task Group 2020 (ATG2020). Na de overdracht van de adelaar aanvaardde overste Thomeer het commando van 2MCG.

 

Korps Mariniers


De final exercise (finex) 21-3-2016

De final exercise (finex) van de mariniersopleiding is vandaag gestart met een afdaling van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Na een kort scenario op het Eiland van Brienenoord werden de mariniers-in-opleiding met een landingsvaartuig verplaatst richting Heijplaat. Na de amfibische landing volgde een social patrol richting een zgn 'stronghold'. Vandaaruit vinden er deze dag diverse verkenningspatrouilles en gevechtspatrouilles plaats. Vannacht wordt er op Heijplaat een raid uitgevoerd waarna de aspirant mariniers met landingsvaartuigen vertrekken richting Noord-Brabant voor het vervolg van de finex. Er zullen deze week naast uitdagende scenario's ook de nodige kilometers met volle bepakking te voet worden afgelegd Op vrijdag wacht hen de ultieme beloning. Dan zullen zij, mits 'geslaagd', op de Rotterdamse Van Ghentkazerne de gevechtspet mogen vervangen door de mariniersbaret.


De 'Arctic Movement and Survival Course'

De 'Arctic Movement and Survival Course' is vandaag ten einde gekomen. Afgelopen week stond in het teken van het leven en overleven in koude omstandigheden. De ‎mariniers‬ leerden o.a. nood-onderkomens te maken en voeding uit de natuur te halen. De volgende fase is de 'Arctic Warfare Training' waarbij de mariniers de aangeleerde 'skills and drills' gaan toepassen in een tactisch scenario. Tijdens de AWT leren zij, als onderdeel van hun eenheid, verschillende type operaties uit te voeren onder extreme omstandigheden.


Baretuitreiking POTOM 22-1-2016

Op het Noordereiland in Rotterdam vond vanochtend de baretuitreiking plaats van de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM) 2015/16.
De afgelopen twee weken stonden in het teken van amfibische operaties, diverse uitdagende scenario’s, weinig slaap en veel kilometers te voet. De eindmars vond plaats in Rotterdam en voerde langs tal van bekende (mariniers)locaties.
Bij de POTOM is het traditie dat de baretuitreiking plaatsvindt op historische grond. Dit jaar was mariniersstad Rotterdam, op de locatie van de voormalige Maasbruggen, het toneel van de baretuitreiking.


Luitenant-kolonel Keijzer - Meritorious Service Medal

januari 2016

Luitenant-kolonel der mariniers Rudolf Keijzer is onderscheiden met de Amerikaanse Meritorious Service Medal. Namens president Obama reikte de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, zijne excellentie Timothy Boas, onlangs het ereteken uit aan de officier der mariniers voor zijn buitengewone inzet in Afghanistan.
Overste Keijzer ontving deze hoge Amerikaanse onderscheiding voor zijn inzet en het door hem getoonde leiderschap bij de Commander ISAF Advice and Assistance Team (CAAT) in Afghanistan in 2012-2013.
Overste Keijzer voerde in die periode diverse patrouilles uit met adviseur teams in Afghanistan, vooral in de ‘Pashtun belt’. Hierbij werd vooral de effectiviteit van de pre-deployment training beoordeeld, die deze teams voorafgaand aan hun missie hadden gehad.


Dutch Defence Press - bergtraining in Garelochhead, Schotland

Dutch Defence Press heeft vorig jaar, als onderdeel van de keten, meerdere trainingen van het Korps Mariniers gevolgd. Lees hier het verslag van onder andere de bergtraining in Garelochhead, Schotland.


Military Ski Instructor (MSI)

20 december 2015
De opleidingseenheid Fysieke Training & Sport van het MOC verzorgt ook de Military Ski Instructor (MSI) & Military Ski Teacher (MST) opleidingen. Het skitechnische gedeelte in Rjukan (Noorwegen) is afgesloten met de "Telemark Classic" georganiseerd voor de MSI's-in-opleiding door de MST's-in-opleiding. Op naar het tweede gedeelte in Asegarden in januari 2016! So far so good!


Final Tactical Exercise - Curaçao

23 November 2015
Final Tactical Exercise (FTX) begonnen van de Military Trackers Course op Curaçao.
Als scenario zijn afgelopen nacht op Bonaire vier gevangenen ontsnapt uit de gevangenis Justitiële Inrichting Caribisch Nederland(JICN) en is er één gevangene ontsnapt uit de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDKK).

CZMCARIB heeft als reactie twee Military Tracker Teams middels FRISC Troop naar Bonaire gestuurd om het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) te ondersteunen bij het opsporen van de ontsnapte personen.
Ook zijn er Military Tracker teams ingezet om het arrestatieteam Korps Politie Curaçao (KPC) te ondersteunen bij het opsporen van deze voortvluchtige personen. Het doel van de vier Military Tracker Teams is, om samen met de locale autoriteiten, zo snel mogelijk deze voortvluchtigen te localiseren en arresteren.


Alle oud sportinstructeurs reünie op 13 april 2016

Staf FT&S heeft het genoegen om alle oud sportinstructeurs uit te nodigen voor een reünie op 13 april 2016 op de van Ghentkazerne in Rotterdam. De reünie wordt gecombineerd met de jaarlijkse studiedag voor actief dienende sportinstructeurs. Bent u oud sportinstructeur, of kent u oud sportinstructeurs, deel dit bericht en geef u op!!


Het zit er op! - bergtraining afgesloten 2015

Het zit er op! Na een intensieve eindoefening met een hoog ops-tempo en veel regen is vandaag in Garelochhead de bergtraining afgesloten. Van de 143 pax die als 'novice' aan de training zijn begonnen hebben 129 de kwalificatie 'berg getraind' gehaald. Daarvan hadden 40 personen de wintertraining al volbracht dus zij kregen vandaag het felbegeerde koudweerspeldje ('Hijgend hert') uitgereikt. Na een korte PT-sessie (warming up) marcheerden de nieuwe 'continuations' op onder leiding van de Mountain Leaders en onder begeleiding van traditionele doedelzakmuziek. Marinier Baartmans werd uitgeroepen tot Best Man van de bergtraining vanwege zijn uitstekende prestaties en hij kreeg een beloning met een leuk geldbedrag. De ceremonie werd afgesloten met een 'oorlam' voor de nieuwe 'continuations.


Na zes dagen tactisch optreden in de bergen

6 november 2015
Na zes dagen tactisch optreden in de bergen zijn de mariniers vandaag teruggekeerd naar Garelochhead Training Camp. De Mountain Warfare Training stond in het teken van patrouilles, hinderlagen, advance to contact, een cliff assault en de survival. Vandaag onderhoud en vrijdag de voorbereidingen voor de driedaagse Final Training Exercise die zaterdag
begint.


In de natte hooglanden van Schotland

5 november 2015
In de natte hooglanden van Schotland worden tweehonderd mariniers van de 1st Marine Combat Group onder leiding van ervaren Mountain Leaders (militaire bergspecialisten van het Korps Mariniers) getraind.

Tijdens deze training worden de mariniers getraind op: tactiek, veiligheid, voeding, hygiëne, het gebruik van kleding en navigatie in de bergen. De mariniers leren bijvoorbeeld vallen en strikken zetten, en ook hoe ze zich op het koude, natte weer moeten kleden. Ook leren de mariniers hoe je met alleen touwen een kolkende bergrivier oversteekt. Ze treden tactisch op, niet alleen tijdens het verplaatsen en navigeren, maar ook bij het kiezen van routes en plekken om te overnachten. Dit betekent dat ze opereren alsof ze een echte missie in vijandelijk gebied uitvoeren. Ze moeten rekening houden met mogelijke aanvallen door de (oefen)vijand, en ook zo onopvallend, snel en veilig mogelijk het terrein doorkruisen. Zowel tijdens de dag- en nachtmarsen, het oversteken van rivieren en het beklimmen van steile bergwanden. Dit alles met een bepakking van gemiddeld 40 kilo.

Half november keert de 1st Marine Combat Group weer terug in Nederland waarna ze zich gaan klaar maken voor de koudweertraining in februari.


Vandaag een prachtige ochtend in de Schotse bergen!

2 november 2015

De rust werd wreed doorbroken door een oefenserial waarbij meerdere mariniers gewond waren nadat een vrachtauto van een bergpad raakte. Doelstelling is het trainen van het medisch personeel en beoefenen van de gewondenafvoer naar de medische hulppost. De bergingsploeg van 10 Combat Service Support Squadron kwam ook in actie voor het bergen van de vrachtauto. Na de geslaagde bergingsactie werd monteur Teun Vosters bevorderd tot Sergeant van de Mariniers. Van harte gefeliciteerd Sergeant Vosters!


Oud marinier Marco Kroon ontvangt herinneringsspeld Korps Mariniers


Hennis en mariniers bedwingen Schotse bergen

Oktober 2015

De vijand ligt op de loer, maar je moet die kolkende bergrivier over of een steile bergwand beklimmen. Hoe doe je dat? 200 mariniers trainen de komende maand in de Schotse Hooglanden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zag afgelopen dagen niet alleen hoe de militairen zich in dit onherbergzame gebied fysiek en mentaal voorbereiden op hun zware operationele taak. Ze liep ook een dagmars mee.

Minister Hennis met Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal Rob Verkerk in de Schotse Hooglanden.

Hennis: “Eén dag meelopen tijdens de bergtraining is al superzwaar. Ik weet het nu zeker. Mariniers die deze training in Schotland aankunnen, kunnen alle missies overal ter wereld aan.”

Routes en plekken kiezen
De mariniers van de 1st Marine Combat Group opereren tijdens de training alsof ze op missie zijn. Zo tactisch mogelijk dus. Dat doen ze niet alleen tijdens het verplaatsen en navigeren, maar ook bij het kiezen van routes en plekken om te overnachten. Met zo’n 40 kilo bepakking doorkruisen ze zo onopvallend, snel en veilig mogelijk het terrein. Tactiek, veiligheid, voeding, hygiëne, navigatie en gebruik van kleding: de mariniers leren er alles over.

Wereldwijd inzetbaar
De training in de Schotse bergen met onvoorspelbaar weer is belangrijk, want mariniers zijn overal ter wereld inzetbaar. Ze oefenen daarom onder verschillende klimatologische omstandigheden en in verschillende soorten terreinen. Zo leren ze te opereren en overleven in alle mogelijke situaties.

Marine Combat Groups
Het Korps Mariniers beschikt over 2 Marine Combat Groups. Dit zijn maritieme lichte infanterie-eenheden die zelfstandig op pad gaan. Ze voeren hun opdrachten dus uit met eigen vuursteun en logistiek. Wel worden vanuit deze groepen soms kleinere flexibele eenheden voor specifieke taken samengesteld.


Trident Juncture 2015

Oktober
Amfibische landing tijdens de internationale media dag, Zr.Ms. Tromp voerde diverse boardings uit bij een koopvaardijschip en Zr.Ms. Snellius en er is veel gevlogen met de Cougars.

Amazing few days during Trident Juncture 2015. Amphibious landing during the international media day, boardings by HNLMS Tromp of a merchant vessel and HNLMS Snellius en lots of flying with the cougars.


De mariniers zijn 12-10-2015 vertrokken voor de jaarlijkse bergtraining in Garelochhead, Schotland.

Tijdens de bergtraining worden de mariniers bloot gesteld aan extreme klimatologische omstandigheden. Hierdoor zijn mariniers overal ter wereld inzetbaar oftewel "Qua Patet Orbis", zo wijd de wereld strekt.


Na 24 trouwe dienstjaren afscheid

Na 24 trouwe dienstjaren is er vandaag bij het Korps Mariniers afscheid genomen van sergeant-majoor der mariniers Marcel van Loo. Bij zijn afscheid bij het Mariniers Trainings Commando kreeg hij wegens langdurige en trouwe dienst uit de handen van kolonel Swart en adjudant Hendriksen de Zilveren Medaille uitgereikt.


Assault Engineers van het Korps Mariniers

30 september 2015
Assault Engineers van het Korps Mariniers nemen momenteel deel aan de oefening Northern Challenge op IJsland. De Assault Engineers leveren een bijdrage aan Joint Task Force Iceland, met als doel een terroristische cel op IJsland te verslaan. Doormiddel van hun search capability kunnen zij IED’s (improvised explosive device) onderkennen en in samenwerking met de EOD neutraliseren. De training kenmerkt zich door uitdagende scenario’s in wisselende weersomstandigheden, waarbij ook in het maritieme domein van de mariniers veelvuldig getraind wordt.


Gesprek adjudanten en commandanten


Korporaal van de mariniers Sjoerd van Bemmel ontvangt Draaginsigne


Royal Marines Shooting Competition

Mariniers hebben dit jaar weer meegedaan met de Royal Marines Shooting Competition in High Town, UK.


Gisteren 22-09-2015 is 2 Troop van het 23e Raiding Squadron teruggekeerd uit Erbil, Noord-Irak.

Daar heeft deze eenheid, bestaande uit 18 mariniers, de tweede rotatie CBMI gedraaid (Capability Building Mission Iraq). In Erbil hebben deze mariniers training gegeven aan infanteristen van de Peshmerga. De mariniers leerden deze Koerdische strijdkrachten de militaire basisvaardigheden om ISIS op de grond effectiever te bevechten. De Koninklijke Marine heet hun weer van harte welkom in Nederland.

Bron: Koninklijke Marine


Mariniers krijgen baret in hartje Rotterdam

Een nieuwe lichting mariniers heeft vandaag te midden van het winkelend publiek in Rotterdam de baret ontvangen. Ze werden vanmiddag op het Schouwburgplein binnengehaald door burgemeester Ahmed Aboutaleb en korpscommandant brigadegeneraal Richard Oppelaar.

Burgemeester Aboutaleb feliciteert de mariniers. 

Aboutaleb: “Wij staan hier in het kloppende hart van deze prachtige stad. Een stad met een wereldhaven, waar Nederland voor een belangrijk deel zijn brood verdient. Door de jaren heen heeft het korps mariniers fantastisch werk geleverd voor onze stad en de veiligheid van onze scheepvaart en handel, en dat doet de mariniers nog steeds. En nu staat hier een nieuwe lichting klaar, kerels die tot het uiterste getraind zijn.”

Het moment waarom het draait: de gevechtspet gaat af en maakt plaats voor de baret. 

Bijzondere stadsgenoten

Vervolgens konden de 63 aspirant-mariniers eindelijk hun gevechtspet vervangen door de felbegeerde mariniersbaret. Dit gebeurde uiteraard onder luid gejuich van familieleden, collega’s, oud-mariniers en toevallig passerende toeschouwers. Aboutaleb: “Ik wil de Rotterdammers graag betrekken bij dit moment en bij het feit dat je niet zomaar
marinier bent. Ik vind het belangrijk dat iedereen ziet dat de mariniers bijzondere stadsgenoten zijn.”

De baretuitreiking vond voor de tweede keer plaats in het centrum van Rotterdam. Eerdere nieuwe lichtingen eindigden op de 5 kilometer verder gelegen Van Ghentkazerne van het Korps Mariniers.


Prinsjesdag 2015


De Marine Spearhead Task Unit (MSTU)

08-09-2015
De Marine Spearhead Task Unit (MSTU) van het Korps Mariniers is vandaag ingezet om te assisteren bij de evacuatie van het VUmc in Amsterdam. Deze eenheid staat direct paraat om civiele autoriteiten te ondersteunen bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp, zowel nationaal als internationaal.

De mariniers moesten soms met z'n vieren iemand in een rolstoel negen verdiepingen naar beneden tillen. Patiënten die niet konden zitten, werden op een brancard gelegd. Iets voor middernacht dinsdagavond waren uiteindelijk alle 339 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen of naar huis gestuurd.

De snelle inzet van de mariniers werd mogelijk gemaakt dankzij de logistieke ondersteuning vanaf het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) aan de Kattenburgstraat in het centrum van de stad. De kazerne diende als uitvalsbasis voor de militaire bijstand.


verwoestingen van tropische storm Erika op Dominica

07-09-2015

Deze fotoserie toont de verwoestingen van tropische storm Erika op Dominica goed aan. De militairen zijn begonnen met de distributie van water. Dat gebeurt via zee omdat de wegen onbegaanbaar zijn of soms volledig weg geslagen. Er wordt gekeken naar herstelplannen voor wegen en bruggen. Vandaag staat het opruimen van het vliegveld op het programma, naast het blijven uitdelen van water.


De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn in volle gang

04-09-2015

Vanochtend gaf de marine haar eerste demonstraties op het water. Het Rotterdamse publiek kon vanaf de Wilhelminakade aanschouwen hoe de marine de strijd aangaat met Somalische piraten en drugssmokkelaars. Een boarding team van het Korps Mariniers maakte fastropend uit de helikopter een einde aan de kaping van de Castor door piraten, terwijl het boarding team van Zr.Ms. Zeeland een snelle Go Fast boot van drugssmokkelaars wist te onderscheppen. Reservisten van het Korps Mariniers maakten de demonstratie compleet met een LCRM-rubberboot demonstratie.


15e editie van de Militaire Prestatietocht te Paard

Op vrijdag 4 september neemt het Korps Mariniers deel aan de 15e editie van de Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP). De lastdieren van het Korps zullen hierbij verschillende parcours en behendigheidsproeven af moeten leggen. Wil jij de lastdieren van het Korps Mariniers bekijken? Kom dan tussen 11.00 en 15.00 uur naar de Picknickweide in het Centrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

5e editie van de Militaire Prestatietocht te Paard
Vrijdag 4 september vond in het Nationale Park De Hoge Veluwe de vijftiende editie plaats van de Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) plaats. Dit is van een kleinschalig, particulier initiatief uitgegroeid tot een evenement van internationale allure waarin vier teams van vier tot acht ruiters een parcours moeten afleggen.

Tijdens dat parcours moeten diverse behendigheidsproeven worden afgewerkt, zoals een obstakelproef, ‘handgranaten’ gooien te paard, handboogschieten en ringsteken. In totaal nemen ruim 140 ruiters, 15 koetsen en 10 lastdieren (paarden en muilezels) met begeleiders te voet (Tactical Pack Animals) aan deze dag deel.

De deelnemers die uit Nederland, Duitsland, België, Franrkijk en de Verenigde Staten komen bestaan zowel uit militairen als uit burgers.


Marinier wordt je niet zomaar!

19-08-2015

Aanvankelijk 149 sollicitanten. Na één dag Mariniers Selectietest (MAST) van de 71 man de tweede dag nog 11 over. En er moet nog een dag komen met de zware zwemproeven!

Na de MAST volgen dan nog de medische en psychologische selectie en het veiligheidsonderzoek. Als we geluk hebben houden we er 6 over. Daarmee gaan we door tot we er circa 120 hebben. De Initiële Opleiding voor deze jongens start in 2016. En dan begint het pas echt!

 

Bron: Mariniers Opleidingscentrum


Vandaag 19-08-2015 is een feestelijke dag voor 1 Marine Combat Group

De CO 1MCG heeft in Doorn Master Chief 11 Raiding Squadron Plomp, Master Chief 13 Raiding Squadron De Haan en Senior NCO S-6 Koppe bevorderd. Een geweldige stap in een lange carrière, die ooit is begonnen als marinier der derde klasse. Dat is de ‎kracht‬ van onze onderofficieren en hun leiderschap.

Bron: Korpswaarden Korps Mariniers


57 MBO diploma’s voor mariniers

Als beloning voor het gehanteerde motto ‘investeren in jezelf’ kregen vandaag 57 mariniers op de Van Ghentkazerne in Rotterdam hun MBO-diploma. Ze behaalden de kwalificatie 'Aankomend Onderofficier Grondoptreden cq Aankomend Medewerker Grondoptreden'. De zeesoldaten vormden de eerste klas van Defensie die dankzij het sectorplan politie en Defensie hun diploma haalden.

Twee geslaagden zetten hun handtekening. 

Met vrijstellingen op grond van hun Defensieopleiding, werkervaring en inzet was het mogelijk om met een korte aanvullende opleiding op een ROC een civiel diploma te behalen. De mariniers volgden op het ROC de ontbrekende generieke vakken rekenen, Engels, Nederlands en Loopbaan- en Burgerschap. Dat de mariniers grote inzet toonden, blijkt uit het slagingspercentage van 99%.

Het strategisch personeelsbeleid van Defensie is gericht op duurzaam inzetbare werknemers en goed werkgeverschap. Via dit sectorplan kunnen Defensiemedewerkers tot 1 maart 2017 extra opleidingen volgen. Zo vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt zowel binnen als buiten Defensie. Militairen zonder startkwalificatie (tenminste Havo of MBO 2) krijgen bijvoorbeeld de kans die te behalen. Ook zijn er extra mogelijkheden voor technici, burgercollega’s en (onder)officieren.

Sectorplan Defensie en Nationale Politie

Het sectorplan Defensie en Nationale Politie geeft met extra geld, de komende 2 jaar een stimulans aan de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid bij Defensie en de Nationale Politie. Het bevordert de instroom van jongeren, behoudt vakkrachten en schept mogelijkheden om werknemers van werk naar werk te begeleiden.

TechBase

Defensie heeft behoefte aan personeel op MBO-niveau. Op 23 en 24 september vindt TechBase plaats op het RDM-haventerrein in Rotterdam. Op dit tweedaagse evenement komen naar verwachting ruim 15.000 bezoekers af. De eerste dag is vooral gericht op technische studenten van Havo-, Vwo-, MBO-, HBO- en WO. De tweede dag staat volledig in het teken van de VMBO-leerlingen met een technische interesse, die via de VeVa-opleidingen willen instromen.


Juni 2015

Mariniers in Mali


Allerlaatste mars van de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers

19 Juni 2015


Na het afronden van de allerlaatste mars van de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers (POTOM) liepen vandaag 18 cursisten, traditioneel, de poorten van de Van Ghentkazerne in Rotterdam binnen. De vorige week in het oefendorp Marnehuizen (Groningen) gestarte eindoefening (finex) werd vanaf vrijdag 12 juni voortgezet in en rond Rotterdam. In deze fase lag de nadruk op het optreden in ‘maritiem geürbaniseerde gebieden’. Gezien het maritiem expeditionaire karakter van het Korps Mariniers en de band met de stad is er bij de uitvoering van deze fase gekozen voor Rotterdam.

In deze intensieve negen maanden durende opleiding hebben de cursisten zich bekwaamd als leider van een Raiding Troop van het Korps Mariniers onder operationele omstandigheden. De opleiding eist fysiek en mentaal veel van de inzet en het doorzettingsvermogen van de cursisten. Van de 50 cursisten behaalden uiteindelijk 18 man de eindstreep.

Na de binnenkomst zijn de certificaten voor het behalen van de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers uitgereikt in het bijzijn van naaste familie, vrienden en genodigden. Ook zijn traditiegetrouw de titels voor de Best Man, Most Supportive Student en de fysiek sterkste cursist uitgereikt. De Best Man marinier 1 algemeen van der Kracht.ontving het officierssabel van het Korps Mariniers uit handen van de Commandant van het Mariniers Trainingscommando (C-MTC), kolonel der mariniers Swart. Naast C-MTC waren onder andere de commandant van het Mariniers Trainings Commando, de Commandant van de Van Ghentkazerne, de Commandant van het Mariniers Opleidingscentrum en de commandanten van de Marine Combat Groups onder de genodigden.Bevorderd tot Kapitein der Mariniers!

Juni 2015


Na een boeiende studiedag op de Van Braam Houckgeestkazerne hebben CKM BGENMARNS Oppelaar en CO 1MCG LTKOLMARNS Schellens de opvolgend commandant van 10 Combat Service Support Squadron bevorderd tot Kapitein der Mariniers!


Juni 2015


Om het underslung meenemen van FRISC mogelijk te maken is een kleine paarse delegatie afgereisd naar de United Kingdom om daar met de experts te spreken. Dit bezoek was de kick off van een lang traject om een Nederlands vaartuig onder een Nederlandse transporthelikopter te kunnen hangen.

In de driehoek CZSK, DMO en Bureau Helikopterladingen is de afgelopen maanden intensief gewerkt om vandaag een dynamische test en certificering plaats te laten vinden. Na veel berekeningen en statische testen onder hijskraan werd er een concept rigging scheme gemaakt. Na goedkeuring vond vandaag de eerste live test plaats. Hierin werden zaken getest zoals de maximale snelheid waarmee er gevlogen kan worden, de hoek waaronder de FRISC hangt, de maximale snelheid van het dalen en onverwachte situaties. Hieruit volgt dan een ‘underslung load clearence’ een formulier dat informatie geeft aan de piloten wat er wel en niet gedaan kan worden met een Chinook als er een FRISC onder hangt. De nulmeting is voor het CZSK het startsein voor operationeel gebruik.

Voor het Korps Mariniers is deze manier van vervoer van een FRISC in meerdere opzichten essentieel. Het concept of operations is bruikbaar in het seabasing concept, riverine operations en het inzetten van kleine specialistische eenheden. Met de komst van de Zr. Ms. Karel Doorman is het mogelijk om middels Chinook mariniers op een kust te laten, de FRISC biedt daarbij een extra inzetmogelijkheid. In rivieroperaties is het verplaatsen met transporthelikopters en vaartuigen sneller wanneer de rivier meandert. Daarnaast is het soms niet mogelijk door weersomstandigheden een bepaald gebied te doorkruisen met een boot, transport via de lucht biedt dan uitkomst.


15 Juni 2015

 

Afgelopen weekend hebben mariniers op Saba een trail vrijgemaakt van begroeiing en obstakels. Deze trail loopt naar de hot springs, waar wetenschappers metingen willen doen naar de chemische samenstelling van het water. Dit kan mogelijk informatie opleveren over de activiteit van de vulkaan.


12 Juni 2015
Het korps mariniers oefent in en rond Rotterdam van 12 - 19 juni. Vandaag oefenden ze na een lange mars op het Eiland van Brienenoord.


Met het afdalen van de Van Brienenoordbrug is de eindoefening van de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers (POTOM) aan het Rotterdamse gedeelte begonnen. De opleiding heeft tot doel om de mariniers op en vanaf het water te laten oefenen in ‘echte woon-, werk- en leefgebieden’. Gezien het maritiem expeditionaire karakter van het Korps Mariniers en de verbondenheid met de stad is voor Rotterdam gekozen. Aan de oefening nemen ongeveer 70 mariniers deel.

Klik midden op afbeelding


11 Juni 2015

Op de Bovenwindse Eilanden is de jaarlijkse orkaannoodhulpoefening weer begonnen, de HUREX in de volksmond.


De lokale autoriteiten hebben middels de “rampenstaven” de leiding over de hulpacties na de passage van een orkaan. Ze kunnen daarbij gebruik maken van militaire bijstand. Een goede samenwerking is de sleutel voor succes en daarom is oefenen belangrijk!

Het detachement mariniers op Sint Maarten is in een verhoogde staat van paraatheid. Ze hebben de nodige voorbereidingen getroffen om de Arubaanse en de Curacaose Militie samen met de mariniers van het squadron op Aruba. Ook is Zr.Ms. Pelikaan, Zr.Ms. Karel Doorman en het Franse schip Dumont D'Urville onderweg, samen met de Dash 8 van de Kustwacht. De komende dagen maken de eenheden kennis met de Bovenwindse Eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten en wordt alles op scherp gezet voor de aankomende storm!

C-ZMCARIB, commandeur Hans Lodder heeft gister gedurende de voorbereidingen op de Hurex 15 een bezoek gebracht aan de Pelikaan en de Opsroom in de Asha Stevens Hillside Christian School. Hij heeft heeft zijn vertrouwen uitgesproken en wenst alle deelnemers veel succes.

foto van Defensie Caribisch Gebied.
foto van Defensie Caribisch Gebied.


Peter de Valk zijn functie Over gedragen

Op woensdag 10 juni 2015 heeft adjudant van de mariniers algemeen Peter de Valk zijn functie als RSM Mariniers Trainings Commando (MTC) overgedragen aan adjudant van de mariniers algemeen Martin Hendriksen.

In aanwezigheid van het MTC en diverse gasten, waaronder COMNLMARFOR, keek adjudant de Valk terug op een bewogen en buitengewoon uitdagende tijd bij het MTC. In zijn toespraak memoreerde hij de transitie die het MTC heeft doorlopen en de enorme kwaliteitsimpuls door de nieuwe opwerksystematiek. Tot slot wenste hij adjudant Hendriksen veel succes als nieuwe RSM MTC waarbij hij benadrukte dat er nog voldoende uitdagingen en hindernissen te nemen zijn. Adjudant de Valk gaat per 30 september 2015 met Functioneel Leeftijd Ontslag (FLO), maar gaat tot die tijd nog projecten afronden bij het MTC.

Adjudant Hendriksen benoemde naast een aantal speerpunten zijn grote zorg omtrent de materiele randvoorwaarden, om tot een goed operationeel product te komen en personeel met plezier naar hun werk te laten gaan.
De bijbehorende rangonderscheidingstekens (stafadjudant niveau 1) werden hem vervolgens op de schouders bevestigd door C-MTC, kolonel der mariniers Swart en de korpsadjudant, adjudant van de mariniers van Leeuwen.

Het Mariniers Trainings Commando is gehuisvest op de van Braam Houckgeestkazerne in Doorn en is de opwerkautoriteit van de operationele eenheden mariniers.