KRIJGSMACHT - NEDERLAND & BUITENLAND

Patiëntenvervoer door Defensiehelikopters verlengd

Het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vasteland gebeurt vanaf vandaag afwisselend door de NH90-maritieme transporthelikopter en de Cougar-transporthelikopter. Zij opereren vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Het patiëntenvervoer gebeurde hiervoor door 2 Cougars vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Deze taak zou vanaf vandaag door een civiele partij worden overgenomen, maar de overdracht loopt vertraging op. Dit komt door een kort geding tegen de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân (RAV) over de gunning van de ambulancehelikopterdienst. Het RAV zou het vervoer overnemen, maar eiser Heliventure is door de rechter in het gelijk gesteld. De aanbesteding moet zodoende opnieuw.

Patiëntenvervoer ononderbroken

De betrokken partijen, onder meer belanghebbenden in de regio, de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Defensie, voeren nu overleg over de manier waarop de taak moet worden uitgevoerd tot het moment van overdracht. Daarbij staat voorop dat het patiëntenvervoer ononderbroken doorgaat.

Nachtelijke vluchten

De operationele inzet van militaire helikopters vanaf Vliegbasis Leeuwarden, zoals de Nato Respons Force in 2016, mag niet in het gedrang komen. Daarom is gekozen voor De Kooy als standplaats voor het patiëntentransport. De NH90 en de Cougar zouden per 1 juli tijdelijk het patiëntenvervoer in de nachtelijke uren overnemen van Noordzee Helikopters Vlaanderen. Dit totdat de nieuwe civiele partij de nachtvluchten ook uitvoert. Met de vertraging van de overdracht nemen de Defensiehelikopters dus tijdelijk alle vluchten voor hun rekening, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Defensie bestelt Smart Vesten

Militairen krijgen binnen afzienbare tijd een Smart Vest. Het in een ballistisch vest verwerkte mobiele communicatiesysteem wordt geleverd door het Israëlische bedrijf Elbit. Thales Nederland is verantwoordelijk voor de voertuigintegratiesystemen, de batterij en de GPS-apparatuur. Defensie ondertekende vandaag mede namens België en Luxemburg een contract voor de levering van het Smart Vest.

Het Smart Vest. 

Begin 2016 verwacht Defensie de eerste proefserie van 80 stuks. De invoering van het Smart Vest staat gepland vanaf 2017. In totaal gaat het om 5.500 stuks.

Smart Vest

Het Smart Vest is onderdeel van het materieelproject Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Dat realiseert Defensie in samenwerking met beide andere Benelux-landen.

Het mobiele communicatiesysteem is bestemd voor te voet optredende soldaten. Met een touchscreen kunnen militairen elkaars locatie zien, informatie raadplegen en versturen. Dankzij een radio met GPS-ontvanger kunnen soldaten rechtstreeks communiceren met het hoofdkwartier of andere eenheden.

De contractondertekening. 

Grote stap voor operationele inzet

“Het Smart Vest is een grote stap voorwaarts in de veiligheid en het prestatievermogen van de Benelux-militairen bij operationele inzet”, stelt viceadmiraal Mathieu Borsboom, directeur Defensie Materieel Organisatie. “Beter dan voorheen kan de individuele militair genetwerkt optreden. Niet alleen verbetert het vest de persoonlijke bescherming, ook het omgevingsbewustzijn neemt toe. Hierdoor versterkt het de commandovoering en de operationele effectiviteit.

Draagbare energie

De E-lighter, een door Fokker ontwikkelde draagbare dieselgenerator, voorziet het Smart Vest 48 uur lang van stroom. De E-lighter is net als het Smart Vest een zelfstandig deelproject onder VOSS. De doorontwikkeling van deze mobiele stroomvoorziening is nagenoeg afgerond.

Nieuwe Bushmasters voor Defensie

Juni 2015

Defensie heeft 12 nieuwe Bushmasters besteld. De voertuigen zijn een aanvulling op de 86 Bushmasters die in 2006 werden aangeschaft. De krijgsmacht krijgt een nieuwe versie met aanvullende bepantsering en van binnenuit bedienbare wapens.

De 12 Bushmasters zijn besteld met het oog op het omvormen van de gemechaniseerde brigade tot een gemotoriseerde lichte brigade. Defensie schaft in totaal 20 extra pantservoertuigen aan om de landmacht en de marine beter uit te rusten voor hun taken. Met de extra Bushmasters kunnen eenheden beter worden getraind voor missies en zijn meer eenheden inzetbaar met hetzelfde voertuigtype. De voertuigen komen naar verwachting in 2016.

Bewezen
De levering is versneld dankzij het bezoek van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp aan Australië. De Australische landmacht had een order geplaatst voor Bushmasters en tijdens het bezoek van de CDS is afgesproken dat Nederland 12 exemplaren van die order kon overnemen.

De Bushmaster heeft zich bewezen tijdens de missies in Afghanistan en recent nog in Mali. Het is gebleken dat de militairen in de Nederlandse Bushmasters goed zijn beschermd tegen bijvoorbeeld bermbommen. Het voertuig heeft daarmee levens gered. De pantservoertuigen die destijds voor Afghanistan zijn aangekocht, hebben naar volle tevredenheid hun taken verricht. Daarop is besloten ze in stand te houden en nieuwe exemplaren aan te schaffen.


Gepantserd wielvoertuig
De Bushmaster is een gepantserd wielvoertuig voor patrouilles en het vervoeren van infanteristen en is bestand tegen zware explosieven. Dat komt onder meer door de V-vormige bodem met hoog rekbare platen die de druk van een explosie afbuigt.

Een aantal Bushmasters heeft een arm voor het veilig onderzoeken van een verdacht(e) locatie of object. Deze versies worden ingezet voor counter-IED-taken en het opsporen van geïmproviseerde explosieven (IED's).

De Bushmaster heeft een drukbeveiligde reservebrandstoftank met ongeveer 19 liter brandstof. Raakt de hoofdtank beschadigd, dan kan het voertuig nog zo’n 50 kilometer op reserve rijden.

Thales Australië levert de voertuigen. Evenals alle andere Bushmasters gebruiken de voertuigen het SOTAS-communicatiesysteem.

Nieuwe mitrailleurs voor Defensie

Defensie koopt bijna 3.000 nieuwe mitrailleurs. Het gaat om 2.050 middelzware MAG’s en 840 zware M2-QCB’s die de huidige wapens vervangen.  Namens Defensie tekende de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, viceadmiraal Matthieu Borsboom, hiervoor vandaag het contract met de Belgische firma Fabrique National.

De nieuwe MAG-mitrailleur. 

De nieuwe wapens zijn technisch gelijk aan de huidige MAG-7.62mm-mitrailleur en de M2-12.7mm-mitrailleur, beter bekend als de ‘.50’. Een aantal elementen is echter verbeterd. Zo heeft de MAG een nieuwe kolf en zijn zowel de MAG als de M2 voorzien van een rail. Dit maakt het plaatsen van kijkers makkelijker. Hiervoor is de MAG voorzien van een zogenoemde standaard NATO-rail. De M2 heeft een speciale beugel met dezelfde standaard rail. 

Prettiger schiethouding

Samen met de wapens worden ook nieuwe kijkers voor dag- en nachtzicht gekocht. De MAG krijgt een speciaal voetstuk met een snelrichtmiddel en een vergroter om nauwkeuriger te schieten. Daarnaast wordt de plaatsing van de nachtzichtkijker verbeterd voor een prettiger schiethouding.

Viceadmiraal Borsboom en Nicolas de Gottal (FN) 

Eerste stoot nauwkeuriger

De M2-QCB (quick change barrel) wordt voorzien van een snelrichtmiddel waarmee de eerste vuurstoot nauwkeuriger is te plaatsen. De M2 krijgt ook een warmtebeeldkijker om doelen op grotere afstand te ontdekken.

De nieuwe MAG en M2 worden in stappen geleverd tussen begin volgend jaar en halverwege 2018, gelijktijdig met de waarnemingsmiddelen.  Het onderhoud aan de wapens blijft bij de kleinkaliberwerkplaats van het Marinebedrijf in Den Helder. Ook opgenomen in het contract is de aanschaf van nieuwe reservedelen en een actuele opleiding voor het onderhoudspersoneel.

De nieuwe zware mitrailleur M2. 

Juni 2015

 

Koning bij herdenkingsceremonie Korea-oorlog (video)

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen en Museum van Bronbeek in Arnhem bezocht. Hij was er onder meer bij een dodenappel voor vermiste en gesneuvelde Nederlandse militairen die vochten in de Korea-oorlog.
Afbeelding
Koning Willem-Alexander bij het dodenappel van het Nederlands Detachement Verenigde Naties Korea

De aanleiding voor het koninklijk bezoek was het dodenappel van het Nederlands Detachement Verenigde Naties Korea (NDVN). Tijdens de ceremoniële herdenkingsplechtigheid werden de namen voorgelezen van 124 Nederlandse gesneuvelden en 4 vermisten van het NDVN.

Er werd vandaag in Bronbeek ook herdacht dat 65 jaar geleden het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) werd opgeheven. Daarnaast vierden zowel het Regiment Van Heutsz (dat de tradities van het KNIL voortzet) als het NDVN (ingedeeld bij het Regiment van Heutsz) het feit dat zij 65 jaar geleden werden opgericht.

Indië en Korea
Het KNIL heeft bestaan van 1830 tot 1950. Bij de opheffing waren er ongeveer 15.000 Nederlanders als militair werkzaam. In de periode van de oorlog tussen Zuid- en Noord-Korea (1950-1953) werden in totaal meer dan 4.700 Nederlandse militairen onder de VN-vlag ingezet.

Gesprek met veteranen
De koning sprak na de ceremonies met Koreaveteranen van de Vereniging Oude Korea Strijders en in het Tehuis Bronbeek wonende Korea-veteranen. Later kreeg hij het eerste exemplaar van de catalogus die hoort bij de vaste tentoonstelling ‘ Het verhaal van Indië’ in Museum Bronbeek.

Bekijk de video hier https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/ ... rea-oorlog

 18 Juni 2015


Nederlands leger langer in Irak, Mali en Afghanistan

Afbeelding
Foto ANP
De militaire missies in Irak, Mali en Afghanistan worden met een jaar verlengd. Dat meldt RTL-verslaggever Jos Heymans.

De missie in Irak wordt wel kleiner. Op dit moment staan op een basis in Jordanië nog acht Nederlandse F-16's gestationeerd (waarvan twee voor reserve) voor aanvallen op Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat wordt teruggebracht naar zes met opnieuw twee op reserve.

Belgische hulp
Nederlandse militairen blijven Iraakse en Koerdische militairen trainen in Bagdad en Arbil. Voor deze missie tegen IS worden momenteel ruim 300 militairen ingezet. Er wordt gekeken hoe met de Belgen kan worden samengewerkt bij de missies van de F-16's in Irak. De Belgen nemen het stokje mogelijk in oktober 2016 over, meldt het AD.

In Mali verzamelen en analyseren ongeveer 450 Nederlandse blauwhelmen informatie voor de VN-missie Minusma. Ook staan hier vier Apache gevechtshelikopters en drie Chinook transporthelikopters.


In Mazar-e-Sharif in Afghanistan adviseren Nederlanders het hogere kader van het Afghaanse leger en de politie. Daar zijn sinds begin dit jaar ongeveer honderd militairen aan de slag. Het gaat om adviseurs, medisch en logistiek personeel, beveiligers en een transporteenheid. Nederland is een van de 28 NAVO-landen die een bijdrage leveren aan de missie Resolute Support.

RTL Nieuws
Download
De rangonderscheidingstekens
rangonderscheidingstekens.pdf
Adobe Acrobat document 505.1 KB
Download
DIG Richtlijn
DIG+Richtlijn+versie+290115.pdf
Adobe Acrobat document 68.4 KB

Reconstructie, achtergronden, gevolgen
en analyses van de val van een Safe Area

Kamercommissie in missiegebieden Midden-Oosten

De vaste Tweede Kamercommissie voor Defensie heeft vrijdag 5 en zaterdag 6 juni een bezoek gebracht aan het Midden-Oosten en Irak om zich te laten informeren over de Nederlandse betrokkenheid in de strijd tegen ISIS.

Kamerleden krijgen uitleg over vliegtuigbommen.

Kamerleden krijgen uitleg. 

Commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Ronald Vuijk (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Raymond Knops (CDA) en Raymond de Roon (PVV) waren daarvoor op vrijdag 5 juni bij de Air Task Force in het Midden-Oosten. Op zaterdag 6 juni gingen zij naar verschillende trainingscentra in Erbil, Irak waar Peshmerga-strijders worden opgeleid om ISIS op de grond te bevechten.

Peshmerga-strijders krijgen les van Nederlandse instructeurs.

Peshmerga-strijders krijgen les in vechten in verstedelijkt gebied. 

Veel werk verzet

Ten Broeke: "de commissie heeft een goed beeld gekregen van de inspanningen van de Nederlandse militairen in de internationale strijd tegen ISIS. Er is al heel veel werk verzet en daar heeft de commissie veel waardering voor. Op 30 juni vergadert de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS en de indrukken die wij tijdens dit bezoek hebben opgedaan, zorgen er mede voor dat dit debat goed en zorgvuldig kan worden gevoerd.”

Nederlandse militairen hebben in Erbil inmiddels bijgedragen aan de opleiding van honderden Koerdische Peshmerga-strijders. Getraind tot infanterist zijn ze op de grond beter in staat ISIS te bestrijden en zichzelf te beschermen. Nederlandse instructeurs leiden naast infanteristen ook commando's en scherpschutters op. De Kamerleden zijn gebriefd over de behaalde resultaten en hebben bij de bezochte trainingen het enthousiasme gezien van de Peshmerga-strijders en de trainers uit Nederland en uit andere coalitielanden.

Bij het luchtmacht-detachement lieten de Kamerleden zich informeren over de inzet vanuit de lucht. Bij bewapende F-16’s vertelden vliegers over hun missies en ook werd er een kijkje genomen bij het onderhoud van de toestellen. Daar konden ze van het onderhoudspersoneel zelf horen hoe dit in zijn werk gaat.