De noodhulp aan Sint Maarten na verwoestende orkaan Irma krijgt steeds meer vorm.

De noodhulp aan Sint Maarten na verwoestende orkaan Irma krijgt steeds meer vorm. Zowel Zr.Ms. Pelikaan als Zr.Ms. Zeeland zijn afgemeerd en hebben hun hulpgoederen gelost. Ondertussen is ook kustwachtvaartuig Poema aangekomen op Sint Maarten. De Pelikaan is na het lossen weer teruggekeerd naar Curaçao om opnieuw te bevoorraden.

Het schadebeeld wordt steeds completer en behoeftes worden langzaam maar zeker duidelijk. Belangrijkste taken voor nu blijven het herstel van infrastructuur met als prioriteiten het herstel van de lucht- en zeehaven om de toegankelijkheid van het eiland te herstellen.

Zo veel mogelijk voorbereidingen worden getroffen voor orkaan José het gebied bereikt. Alhoewel niet met zekerheid gezegd kan worden met welke kracht en hoe direct deze orkaan Sint Maarten zal treffen, worden alle mogelijke maatregelen genomen om verdere schade te beperken. Ook wordt er gekeken naar de planning en de eerste acties na passage van orkaan José.

Op sommige plaatsen heerste er vandaag op momenten een grimmige sfeer. Militairen hebben echter geen geweld hoeven toepassen. Mariniers en landmachtmilitairen bewaken de beschadigde gevangenis en bemannen verschillende checkpoints en leveren zo een belangrijke ondersteuning aan lokale autoriteiten. Handhaving van de openbare orde is een tweede prioriteit voor het detachement. Versterkingen in de vorm van extra personeel worden ingevlogen met kustwachtvliegtuigen. Het gaat hierbij met name om agenten van het Recherche Samenwerkingsteam, het Korps Politie Aruba en het Korps Politie Curaçao.

De Marine Spearhead Task Unit en specialisten van de landmacht worden naar verwachting morgen met het ochtendgloren met de C130 Hercules ingevlogen vanaf Curaçao. Later vandaag komt op Curaçao nog een C17 met hulpgoederen aan. Dit vrachtvliegtuig vertrok vanmorgen vanaf Vliegbasis Eindhoven.
Zojuist is een team van medisch personeel van de Zeeland met de NH-90 helikopter naar het zwaar beschadigde ziekenhuis gevlogen. Zij verlenen assistentie aan de medische staf. Eventuele mogelijkheden tot evacuatie van medische spoedgevallen worden op dit moment onderzocht.

De schade op Saba en Sint Eustatius wordt niet onderschat, maar valt relatief mee. Op beide eilanden worden mariniers ingezet om de bevolking te ondersteunen bij het ruimen van puin en het begaanbaar maken van wegen.

Commentaren: 0