Mariniers Verbindings Dienst

Acht cursisten van de Advance Signallers-opleiding

November 2015


Acht cursisten van de Advance Signallers-opleiding zijn 23 november gestart met de eindoefening 'Final Tube' in Elsenborn, België. Tijdens deze opleiding leren de cursisten om een commando-post te runnen voor een Raiding Squadron. De signallers zorgen er onder andere voor dat de Squadron Commander zijn eenheden vanuit de commando-post kan aansturen door de verbindingen te onderhouden met de eenheden in het voorterrein. Hierdoor creëren ze voor de Squadron Commander de zogeheten Command and Control. Daarnaast zorgen de signallers voor beeld en geluid door informatie vanuit de eenheden te verwerken in digitale kaartsystemen (COMBAT) waardoor de Squadron Commander op de hoogte is van de activiteiten in het terrein.

Radio Onderhoudsmonteur

Vandaag 02-06-2015 hebben 12 mariniers verbindingsdienst het eerste deel van de geheel vernieuwde Radio Onderhoudsmonteur (ROM) opleiding afgerond met het civiele examen Toegepaste Elektronica (TE). Het erkende civiele diploma kan ook als basis dienen voor een MBO diploma, wat uiteindelijk ook de employability van de marinier verbindingsdienst op de civiele arbeidsmarkt kan vergroten.

Na het afsluiten van het deel TE zal de marinier verbindingsdienst een praktijkstage volgen op het Logistiek Centrum Woensdrecht te Dongen. Deze vernieuwde opzet draagt er toe bij dat de ROM beter aansluit op de beroepscontext en de marinier verbindingsdienst als zodanig beter is voorbereid op de binnen zijn werkveld voorkomende reparaties.

Advanced Signaller (AS) opleiding


Naast alle verbindingstechnische zaken en radioprocedures leren de jonge mariniers ook om in kleine

groepen zelfstandig (tactisch) in diverse scenario’s, zowel met voertuigen als manpacked, te opereren en verbinding tot stand te brengen.

De scenario’s omvatten onder andere gewonden afvoer, logistiek, patrouilles, IED dreiging en ambush. Aan de hand van hiervan wordt het berichtenverkeer naar de Command Post (CP) gegenereerd. De AS-opleiding duurt 18 weken en leidt op tot communicatiespecialist binnen het Korps Mariniers.

Cambodja - Sisophon

Noorwegen 1980

Met de 12e lagen we in Mo-I-Rana, in het hoge noorden van Noorwegen......
Soms afzien in ijskoude bivaks, soms releaxen in de plaatselijke disco van Mo. Ik was niet alleen verbindingsman, maar ook nog eens bandwagenchauffeur. (opleiding in Plymouth, Engeland)
Vaak was het weer mooi en tijdens zo'n bival in het onbewoonde achterland, kwam ook Prins Claus ons bezoeken......

We hadden een Amerikaanse CC, Randy Niewenhaus en wij waren omgedoopt tot zijn Rangers.......

Commentaren: 0