NL MARSOF & SPECIAL FORCES


19-3-2019

De DSI is gisteren na de schietpartij in Utrecht ingezet. Daar waren eenheden van Defensie bij betrokken. Operators van NLMARSOF. (mariniers)


Commando wisseling CDT MARSOF

Vanmorgen 04-07-2018 nam luitenant-kolonel der mariniers Jan-Willem van Dijk het commando van de Maritime Special Forces (MARSOF) op zich. Voor de aangetreden operators, hoogwaardigheidsbekleders en collega's nam hij de 'drietand' over.

De scheidend commandant, luitenant-kolonel Jurjen van Nee, werd door de korpscommandant onderscheiden met het Ereteken van Verdienste in brons. Dit voor zijn inzet gedurende zijn carrière op diverse vlakken.

De verschillende squadrons met maritieme special forces worden nationaal en internationaal ingezet. Dag en nacht, zichtbaar en nog vaker onzichtbaar.


12 operators vandaag 14-06-2018 hun felbegeerde ‘drietand’

Na 40 weken intensief opleiden kregen 12 operators vandaag hun felbegeerde ‘drietand’ uitgereikt. Als marinier opteren voor de Maritime Special Forces (MARSOF). Na een selectieweek, de zogenaamde aptitude, volgen diverse fasen. Deze bestaan onder andere uit proceduretrainingen, basis maritieme module en een nationale interventie opleiding. Een zwaar en intensief traject maar dat vormt een operator zoals gewenst. Binnen MARSOF worden ze geplaatst bij een van de operationele squadrons of gaan een vervolgopleiding in.
Naast een ‘best man’ werd ook een ‘best shooter’ bekend gemaakt. Tevens werd nog gememoreerd aan het overlijden van instructeur Willem.

Bij de ceremonie waren naast leden van MARSOF en familie onder andere de korpscommandant, -adjudant en commodore Theo ten Haaf (CLSK, C-SOCOM) aanwezig.


Antiterreureenheid oefent aanslag op Koningsdag in metro Rotterdam

26-04-2018


Special Operations & Irregular Warfare

25-01-2018

Afgelopen week is majoor der mariniers Chris Wigger gebrevetteerd door de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. Majoor Wigger heeft afgelopen jaren een masterstudie gedaan aan de Naval Postgraduate School te Monterey (USA). De studierichting was Special Operations & Irregular Warfare. Voor zijn scriptie heeft majoor Wigger onderzocht of er omstandigheden of situaties zijn waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen vanuit moreel oogpunt gerechtvaardigd zijn.
Daarnaast heeft hij deze studie gecombineerd met het USMC Command & Staff College. Een bijzondere prestatie en van harte gefeliciteerd.


20-01-2018

Deze week trainden operators van NLMARSOF in Duitsland hun schietvaardigheden. De mariniers van C-squadron schoten met de diverse wapensystemen en beoefenden verschillende tactieken. Vooral het optreden te voet, ondersteund met quads werd beoefend. Daarnaast werd ook geïntegreerd opgetreden met een sectie mariniers van het 22 Raiding Squadron. Deze eenheid heeft in 2016 de Special Operations Capable (SOC) status behaald. Sinds augustus 2016 is deze sectie geïntegreerd met een SOF-sectie ter voorbereiding op een opdracht later dit jaar.


08-07-2017 Yesterday, the X-training of the GE KSK (KommandoSpezialKräfte) and the NL MARitime SOF continued, using HNLMS Karel Doorman as a Seabase.


Mariniers exit en re-entry beoefend met ZrMs Zeeleeuw

Speciale eenheden van het Korps Mariniers hebben afgelopen week exit en re-entry beoefend met ZrMs Zeeleeuw voor de kust van Curaçao 19-05-2017

De maritieme special forces van het Korps Mariniers worden onder meer ingezet voor binnenlandse terreurbestrijding. De special forces bestaan uit commando-getrainde Maritime Special Forces Operators, Mountain Leaders, Special Forces Underwater Operators (kikvorsmannen), en de leden van de Unit Intervention Marines (UIM). Het Korps Mariniers werkt vaak samen met het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht.

De eenheden worden voor de volgende taken ingezet:

Vooruitgeschoven verkenningsoperaties voor de Nederlandse krijgsmacht en coalitiepartners, langs de kust maar ook verder het binnenland in;Speciale operaties ter zee (boardings) en op het land (bevrijdingsacties);Ondersteuning van preventie en stabilisatie-operaties (training van politiemensen en strijdkrachten in landen waar een goed functionerende overheid
ontbreekt);Binnenlandse terreurbestrijding.

De Nederlandse Martime Special Operations Forces werken onder andere vanuit onderzeeboten, helikopters en vliegtuigen en met parachutes, 2-persoons minionderzeeërs en verschillende andere voertuigen. Recente operaties waar NL MARSOF aan deelnam, zijn de bevrijding van het Duitse koopvaardijschip Taipan (2010). En de inzet van de special forces-eenheid Task Force 55 in Afghanistan (2007-2010).

Mountain Leaders

Het optreden in bergachtig terrein en in hooggebergten is al heel lang een specialisme van de mariniers. De Koninklijke Marine opereert al honderden jaren wereldwijd. Binnen de NAVO zijn Nederlandse mariniers decennia lang aangewezen om eventueel te worden ingezet in de Noordflank van Europa. Maar ook op andere plekken in de wereld kiezen terreurgroepen vaak voor uitvalsbases op onherbergzame plekken. Mountain Leaders verschaffen de Maritime Special Forces essentiële verkenningscapaciteit.

Special Forces Underwater Operators

Gespecialiseerde kikvorsmannen doen onder andere verkenningen en operaties langs kusten en in waterrijke gebieden landinwaarts. Hun grootste kracht is dat zij onzichtbaar kunnen naderen, bijvoorbeeld via rivieren of binnenwateren. Verder kunnen zij onderwater inspecties uitvoeren en explosieven onschadelijk maken. Voor het beveiligen van havens en installaties op zee zijn zij onmisbaar. De Nederlandse kikkeropleiding behoort wereldwijd tot één van de zwaarste militaire trainingen.

Unit Interventie Mariniers

De UIM is ervoor om grootschalige en ingewikkelde terreursituaties in Nederland te beëindigen. Bijvoorbeeld een vliegtuigkaping of een grote gijzelingssituatie. Voor bijzondere opdrachten kan de UIM ook worden ingezet in het buitenland. Bijvoorbeeld om verdachten van oorlogsmisdaden aan te houden. Of om op te treden tegen piraterij op zee. De UIM staat 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat.De UIM concentreert zich zoals gezegd in de eerste plaats op Nederland. Maar steeds meer Nederlanders wonen en werken in het buitenland. Ook Nederlandse bedrijven werken meer en meer internationaal. Daarom komt de UIM ook in het buitenland op voor de veiligheid van Nederlanders.

Download
Intervieuw Jarst De Jong Speciale Operaties
Jarst de Jong.pdf
Adobe Acrobat document 2.4 MB
Commentaren: 2
 • #2

  Ron Lagarde (maandag, 23 juli 2018 12:50)

  Geweldige PR voor het Korps,
  Met vriendelijke Groene QPO groet,
  Ron Lagarde, buddy van Mark Vereijken, 68/6 KCT,
  Het Korps is ons Vaderland.

 • #1

  Frank de groot (donderdag, 28 december 2017 10:54)

  Bbe er 1985-1990